ביום 13.3.2018 פרסמה רשות המיסים את חוזר מס הכנסה מס' 07/2018 בנושא ICO – הנפקת "אסימונים דיגיטליים" למתן שירותים ו/או מוצרים בפיתוח (Utility Tokens) (להלן: "החוזר"). החוזר קובע את השלכות המס הנובעות מהנפקת אסימוני מוצרים ושירותים לציבור במסגרת ICO (Initial Coin Offering), שהינה דרך לגייס מימון למיזמים עסקיים, הן לחברה המנפיקה והן למחזיקי האסימונים. הנפקת האסימונים והמעקב אחר העסקאות שנעשו בהם מתאפשרת לרוב באמצעות טכנולוגיית אבטחה מבוזרת ממוחשבת ומוצפנת (קריפטוגרפיה) בשם Blockchain. אחד השימושים הנפוצים בטכנולוגיה הוא הנפקה של אסימונים קריפטוגרפים הנשמרים בארנקים דיגיטליים כגון אסימוני מוצרים ושירותים (Utility Tokens) שהינם אסימונים המייצגים התחייבות מצד הגורם המנפיק לתת שירות או זכות למוצר עתידי בפיתוח.
גיוס והנפקות ICO – כאשר חברה מעוניינת לבצע גיוס הון באמצעות הנפקה של אסימונים קריפטוגרפים היא תפרסם Whitepaper שבו יפורטו, בין היתר, תנאי החוזה החכם של האסימונים שהיא מנפיקה ופירוט לגבי המוצר או השירות שבכוונתה לפתח ולהציע למשקיעים. את האסימונים ניתן יהיה לרכוש באמצעות מטבעות רגילים המכונים Fiat Currency ולרוב גם באמצעות אסימונים קריפטוגרפים מבוזרים כגון ביטקוין או את'ר. לאחר קבלת התמורה בידי החברה המנפיקה, האסימונים מועברים לידי המשקיעים ומופקדים בארנקים הדיגיטליים שלהם. עם התקדמות החברה יתאפשר מסחר משני באסימונים על גבי זירות מסחר באינטרנט ושווי האסימון ייקבע בהתבסס על מדדי היצע וביקוש בשוק ועל בסיס הביצועים של החברה המנפיקה. בהתאם למסמכי ההנפקה, עם הגעת המיזם לכדי מוצר סופי, יכולים מחזיקי האסימונים לממש את זכותם לקבלת המוצר או השירות כפי שהוצע בהנפקה על ידי רכישת המוצר או השירות בתמורה לאסימונים המוחזקים, או על ידי מתן זכות שימוש תמידית לשירות לכל מי שמחזיק באסימון (לרוב רלוונטי בפיתוח של תוכנה או פלטפורמה טכנולוגית הניתנת לשימוש לתקופה בלתי מוגבלת).
היבטי מס הכנסה – שלבי ההכרה בהכנסה של החברה המנפיקה יהיו בהתאם לאופי פעילותה ולפי המודל העסקי שלה, כפי שמפורט בהרחבה בחוזר, כאשר התמורה המתקבלת מההנפקה תירשם כהכנסות נדחות או הכנסות מראש (מעין מקדמה מלקוח) על פי שווי התקבולים שהתקבלו ביום ההנפקה ובניכוי הוצאות שיש ליחסן במישרין להנפקה (למעט הוצאות פיתוח הפלטפורמה שיופחתו בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה). ככל שהחברה מעניקה שירותים או מוכרת מוצרים בתמורה לאסימונים המונפקים, ההכנסות מראש תוכרנה כהכנסה לשיעורין בהתאם לקצב מתן השירותים. ככל שהאסימונים מקנים זכות תמידית למחזיק בהם לקבל שירות מהחברה המנפיקה, ההכנסות מראש תוכרנה במלואן כהכנסה ביום שהשירות הפך להיות זמין למחזיקי האסימונים. לעניין היבטי המס עבור מחזיקי האסימונים, יובהר כי מנקודת מבטם הם רכשו זכות לקבל נכס או שירות בעתיד, המהווה נכס כהגדרתו בסעיף 88 לפקודה, ולכן לא תותר הוצאה כלשהי במועד רכישת האסימונים. מכירת האסימונים בשוק המשני תהווה הכנסה הונית או פירותית (אם מדובר בפעילות העולה לכדי עסק) בהתאם לעלות האסימון והתמורה שהתקבלה במכירה. אם האסימונים מקנים זכות לקבלת שירות או זכות תמידית שאינה מוגבלת בזמן, עלות האסימונים תוכר כהוצאה. יצוין כי בכפוף להוראות החוזר, ניתן להנפיק אסימונים גם לעובדים של החברה או לנותני שירותים במקביל להנפקה לציבור, בין בתמורה חלקית ובין ללא תמורה כלל.
היבטי מס ערך מוסף – מועד החיוב במע"מ בשל הנפקת אסימונים המהווים מחויבות למתן שירותים יהא עם קבלת תמורת ההנפקה בידי החברה המנפיקה (דיווח על בסיס מזומן). עם זאת, כאשר תמורת ההנפקה, כולה או מקצתה, איננה בכסף (כגון תשלום כנגד אסימונים מבוזרים אחרים) או שמחזור העסקאות של החברה המנפיקה עולה על 15 מיליוני ₪ וחלה עליה חובה לנהל פנקסי חשבונות לפי תוספת יא להוראות ניהול ספרים (בהתאם להוראות סעיף 29(1א) לחוק מע"מ), מועד החיוב במע"מ יהיה עם נתינת השירות (דיווח על בסיס מצטבר). לעומת זאת, בעת הנפקת אסימונים המהווים מחויבות למכר טובין (נכס מוחשי ובלתי מוחשי) מועד החיוב במע"מ הוא עם מסירת הטובין לקונה (דיווח על בסיס מצטבר), אלא אם מדובר בעוסק שמחזור עסקאותיו אינו עולה על שני מיליוני ₪ (דיווח על בסיס מזומן). יובהר כי האסימונים מהווים מסמך סחיר לעניין חוק מע"מ ולכן אדם אשר מכירת האסימונים מגיעה אצלו לכדי פעילות בעלת מאפיינים עסקיים יהא חייב במע"מ, בהתאם לכללים החלים על "מוסד כספי".
היבטי חוק עידוד השקעות הון – חברה המבקשת לתבוע הטבות מכוח החוק לעידוד השקעות הון אשר ביצעה הנפקת ICO, תבדוק את עמידתה בתנאים הקבועים בחוק העידוד במועד ההכרה בהכנסה בפועל לצורכי מס. את התנאים יש לבחון על בסיס פעילותה העסקית המהותית, קרי, פעילות הפיתוח והייצור של המוצר או השירות אותו החברה מעניקה ללקוח. הוצאות מחקר ופיתוח ששימשו להנפקת ה-ICO ייחשבו כהוצאות מו"פ של המפעל. על מנת לקבוע האם הכנסתה של החברה מהווה "הכנסה מועדפת" או "הכנסה טכנולוגית", יש לבחון את המוצר או השירות בגינם מתקבלת ההכנסה, קיומו של "נכס לא מוחשי מוטב" שבבעלותה של החברה ואינטגרליות ההכנסה לפעילותה העסקית. יצוין כי הכנסות שסווגו כהכנסות הוניות או כאלה שאינן אינטגרליות לעיסוקה של החברה, לא יחשבו כהכנסה מועדפת או הכנסה טכנולוגית.
נבקש לציין כי העמדות של רשות המסים ביחס למיסוי הנפקת אסימונים דיגיטליים, אינן עולות בהכרח בקנה אחד עם הוראות החוק הקיימות כיום ועל כן מומלץ לבחון כל מקרה לגופו ביחס להיבטי המיסוי הרלוונטיים לגביו.