מאמרים
אוסטרליה קורצת לחברות הקטנות
22 באוגוסט 2016
בקצרה
כיום, הנפקה בישראל, על שלל יתרונותיה, מתאימה לחברות גדולות שמחזור המכירות שלהן הוא 50 עד 100 מיליון ₪ והן בשלות לעמוד בדרישות הרגולטוריות. בעוד שרשות ניירות ערך פועלת להורדת החסמים הרגולטוריים והקלה על חברות קטנות במטרה לעודדן להנפקה, הבורסה האוסטרלית ASX כבר מציעה הזדמנות אטרקטיבית לחברות שרוצות לבצע גיוס קטן של 5 עד 15 מיליון ₪. ממשלת אוסטרליה מובילה שורה של הקלות בבורסה, בהן הקלות רגולציה, אפשרות כניסה לבורסה דרך יציקת הפעילות לשלד בורסאי אוסטרלי ועידוד כניסה של חברות הייטק. בין יתרונותיה, בורסת ASX מדורגת שלישית בעולם מבחינת הון צף ומציעה נזילות גבוהה שמאפשרת המרת נכסים למזומן בקלות.
לצד היתרונות וההקלות, הכניסה לשוק האוסטרלי כרוכה באתגרים שעיקרם עמידה בתנאי הרגולציה, מבחני הגודל של בורסת ASX ורשות ני"ע האוסטרלית, וכמובן מוכנות לשקיפות שמתבקשת מחברות ציבוריות. גיוס הון באוסטרליה עשוי להוות הזדמנות גם לחברות גדולות שמעוניינות להיכנס לשוק האוסטרלי או האסייתי ואף כאבן דרך להמשך גיוס בארה"ב.
גיוס הון בבורסה בתל אביב
גיוס הון הוא רכיב מרכזי בהתפתחות חברות ומאפשר להן לממן צמיחה, התרחבות או רכישות. חברה שנסחרת נהנית מפרופיל ציבורי גבוה יותר, כשהשקיפות שמספקים הדו"חות מאפשרת לה לרתום גופים מוסדיים כמשקיעים. יתרון נוסף הוא השווי האובייקטיבי של החברה וההקלה בגיוס הון בעתיד.
הבורסה בתל אביב היא מגרש ביתי עבור חברות בישראל, וההנפקה בה מגלמת יתרונות לא מעטים בהשוואה לעולם. ואולם, יתרונות אלה תלויים בגודל החברה ובהיקף ההון שהיא מבקשת לגייס. כך, הנפקה בישראל מתאימה לחברות שמחזור המכירות שלהן הוא 50–100 מיליון שקל והן בשלות ומאורגנות לעמוד בדרישות הרגולציה.
כיום מנסה רשות ניירות ערך לעודד חברות נוספות להנפיק בישראל באמצעות הורדת חסמים רגולטוריים והענקת הקלות לחברות קטנות בהנפקתן לראשונה. עם זאת, בפני חברות שמבקשות לגייס 5–15 מיליון דולר קיימת יותר מהזדמנות אחת.
הקלות רגולציה בבורסה האוסטרלית ASX
אחת מההזדמנויות האלה היא הבורסה האוסטרלית ASX. ממשלת אוסטרליה מובילה שורה של הקלות בבורסת ASX, ובהן הקלות רגולציה, אפשרות להיכנס לבורסה דרך יציקת הפעילות לתוך שלד בורסאי אוסטרלי ועידוד כניסה של חברות הייטק. זאת על רקע הקיטון בפעילות חברות המחצבים והחברות הפועלות בסין: כ־400 מבין 2,400 חברות שנסחרות בבורסה האוסטרלית מתמודדות עם ירידה בפעילות. ואכן, ההקלות הובילו לצמיחה בהיקף הגיוס של המגזר הטכנולוגי בבורסה האוסטרלית ל־2 מיליארד דולר ב־2015, זינוק של כמעט פי שלושה לעומת 2014.
בורסת ASX מדורגת במקום השלישי בעולם מבחינת הון צף. בהתאם, היא מציעה רמת נזילות גבוהה שמאפשרת להמיר נכסים למזומן בקלות, באובדן הון מועט ולעתים אף ללא אובדן כלל. נוסף על כך, החברות בבורסה האוסטרלית מצטיינות ביכולת גבוהה לגייס הון אחרי הרישום למסחר.
אתגרי רגולציה ושקיפות
האתגרים המרכזיים בכניסה לשוק האוסטרלי הם עמידה בתנאי הרגולציה, מבחני הגודל של ASX וה־ASIC (רשות ני"ע האוסטרלית) ומוכנות לשקיפות שמתבקשת מחברות ציבוריות.
לצד האתגרים החיצוניים קיימות שאלות פנימיות שעל חברות לענות עליהן לפני היציאה למהלך: אם הגיוס באוסטרליה מתאים למטרות ארוכות הטווח ולאסטרטגיות של הארגון; אם בעלי המניות והמנהלים הבכירים מוכנים לעלייה ברמת גילוי האחריות והשקיפות לאחר הרישום; אם תרבות הארגון מוכנה לרישום; ומהן בעיות המס שצריכות להיפתר. החברות צריכות לעמוד בשורה של אתגרים נוספים הכרוכים בעיתוי הרישום ולהבין את הציפיות של המשקיעים.
המהלך העסקי של גיוס הון באוסטרליה הוא פתרון מצוין לחברות שמבקשות לגייס הון קטן יחסית. עם זאת, ההקלות יכולות להיות הזדמנות גם לחברות גדולות, שמבקשות לפנות לשוק האוסטרלי או לשוק האסייתי ומעוניינות להעמיק את הפעילות באזור. חברות אלה יכולות למצוא את גיוס ההון בבורסה האוסטרלית כמנוף פעילות יעיל בהתאם לבחינה של התאמת המהלך לפעילות, לאסטרטגיה וליעדי החברה וכן כאבן דרך לאפשרויות גיוס בארה"ב בהמשך.
צרו קשר עם המומחים שלנו