פרק 2: פרסומי התקינה החשבונאית הבינלאומית הקשורים לדיווח הכספי - הרבעון השלישי של שנת 2024



להלן עדכוני המחלקה המקצועית אודות תקנים חדשים, הצעות לתקנים חדשים, החלטות סדר יום ונושאים קשורים נוספים בתקינה החשבונאית הבינלאומית אשר פורסמו במהלך שנת 2024 ועד למועד פרסום ניוזלטר זה ואשר עשויים להיות רלוונטיים ללקוחותינו בעת עריכת הדוחות הכספיים התמציתיים ביניים ליום 30 בספטמבר 2024.  

במסגרת פרק זה כללנו גם התייחסות לפרסומים הרלוונטיים בתקינה החשבונאית הבינלאומית של המחלקה המקצועית הגלובלית (תקינה בינלאומית ודיווח תאגידי) של רשת BDO אשר פורסמו במהלך התקופה. 

באתר המחלקה המקצועית של משרדנו ניתן למצוא את עדכוני המחלקה המקצועית לשנת 2023. עדכונים אלו עשויים להיות רלוונטיים גם בעת עריכת הדוחות הכספיים הרבעוניים של שנת 2024. 

 

1. תקנים חדשים בתקינה החשבונאית הבינלאומית שפורסמו במהלך שנת 2024 

תיקונים צרי היקף במסגרת פרויקט השיפורים השנתיים לתקני IFRS - כרך 11

בפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון השני של שנת 2024 (לחצו כאן) הובא בפניכם מידע אודות הכרך ה-11 לפרויקט השיפורים השנתיים לתקני IFRS אשר פורסם ביולי 2024. 
 

תיקון צר היקף להוראות המדידה הסיווג והגילוי של מכשירים פיננסיים - תיקון תקן דיווח כספי בינלאומי 9 מכשירים פיננסיים ותקן דיווח כספי בינלאומי 7 מכשירים פיננסיים: גילויים

בפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון השני של שנת 2024 (לחצו כאן) הובא בפניכם מידע אודות התיקון צר ההיקף להוראות המדידה הסיווג והגילוי של מכשירים פיננסיים אשר במסגרתו תוקנו תקן דיווח כספי בינלאומי 9, מכשירים פיננסיים ותקן דיווח כספי בינלאומי 7, מכשירים פיננסיים: גילויים ב-30 במאי 2024.
 

תקן דיווח כספי בינלאומי 19 - חברות בנות ללא אחריותיות ציבורית: גילוי

מידע אודות תקן דיווח כספי בינלאומי 19 (IFRS 19) חברות בנות ללא אחריותיות ציבורית: גילוי אשר פורסם ב-9 במאי 2024 הובא בפניכם במסגרת הפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון השני של שנת 2024 (לחצו כאן). כמו כן ראו להלן מידע לגבי ההצעה לתיקון IFRS 19.
 

תקן דיווח כספי בינלאומי 18 הצגה וגילוי בדוחות הכספיים 

  •  ב-9 באפריל 2024 פורסם תקן דיווח כספי בינלאומי 18 (IFRS 18) הצגה וגילוי בדוחות הכספיים. בכדי לאפשר היערכות נאותה ליישום הוראות IFRS 18, פרסמה המחלקה המקצועית של משרדנו במסגרת הפרק השלישי של הניוזלטר לסיכום הרבעון השני של שנת 2024 מאמר אשר מפרט בהרחבה את עיקרי הוראות IFRS 18 והשינויים הצפויים בעקבותיו לישויות בעלות מאפיינים שונים. למאמר: לחצו כאן.
  • כמו כן במסגרת הפרק הראשון של ניוזלטר זה התייחסנו להשלכות האפשריות של היישום של IFRS 18 על אופן הסיווג של הכנסות המימון והוצאות המימון בדוח רווח או הפסד של ישויות.  
  • בהקשר זה יצוין גם כי הוועדה לפרשנויות של דיווח כספי בינלאומי ((IFRS Interpretations Committee, (הוועדה) החלה בבחינה של החלטות סדר יום (החלטות דחיה) שיהיה עליה להסיר או לעדכן בעקבות פרסום IFRS 18. מדובר בעיקר בהחלטות סדר יום שהתייחסו ליישום של הוראות IAS 1, ושאינן צפויות להיות רלוונטיות עם כניסתו לתוקף של IFRS 18. למסמך הדיון של הוועדה בנושא מחודש ספטמבר 2024: לחצו כאן.  

 

2. הצעות לתקנים חדשים או הצעות לתיקון תקנים קיימים בתקינה החשבונאית הבינלאומית שפורסמו במהלך שנת 2024 

הצעה לתיקון תקן חשבונאות בינלאומי 28 השקעות בחברות כלולות ובעסקאות משותפות

  • בהתאם להוראות תקן חשבונאות בינלאומי 28 (IAS 28) השקעות בחברות כלולות ובעסקאות משותפות, השקעה בחברה כלולה או בעסקה משותפת תטופל תוך שימוש בשיטת השווי המאזני (למעט בהתקיים מספר מצבים אשר הוגדרו ב-IAS 28 בהם ההשקעה כשירה לפטור מיישום שיטת השווי המאזני). שיטת השווי המאזני מותרת לשימוש גם בהשקעות בחברות בנות, בעסקאות משותפות ובחברות כלולות כאשר ישות בוחרת או נדרשת להציג דוחות כספיים נפרדים אשר ערוכים בהתאם להוראות תקן חשבונאות בינלאומי 27 דוחות כספיים נפרדים. 
  • המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (ה-IASB) חוקרת מזה מספר שנים מספר סוגיות יישומיות אשר עולות מיישום שיטת השווי המאזני. כפועל יוצא של פעילות זו פרסמה ה-IASB ב-19 בספטמבר 2024 הצעה לתיקון IAS 28 (ההצעה).
  • ההצעה מציעה טיפול חשבונאי בהתייחס למספר סוגיות יישומיות אשר עולות היום בעת יישום שיטת השווי המאזני למשל שינויים בשיעור האחזקה לרבות שינויים שאינם משפיעים על ההשפעה המהותית של המחזיקה על המוחזקת, הכרה במלוא הרווחים וההפסדים הנובעים מעסקאות בין חברתיות, הכרה בחלקה של המחזיקה במוחזקת בדוח על הרווח או הפסד ובדוח על הרווח כולל אחר, סוגיות העולות בבחינת ירידת ערך במוחזקת ועוד. בנוסף מרחיבה ההצעה את הוראות הגילוי הנדרשות בהקשר למוחזקת.
  • לדעתנו, ההצעה אינה מטפלת בשורש הבעיה שנובעת מעצם יישום שיטת השווי המאזני לחברות כלולות והכרה ברווחי אקוויטי במקרים של השפעה מהותית כאשר השפעה מהותית מוגדרת באופן יחסי שרירותי בישות (באמצעות הנחה שרירותית הניתנת  להפרכה של אחזקה של 20% או יותר מכוח ההצבעה במושקעת). למאמר אשר פרסמנו בעבר בנושא ואשר עשוי להיות רלוונטי בחלקו גם היום: לחצו כאן
  • בהקשר זה יצוין כי ההצעה כן מתייחסת לנקודה אחרת אשר העלנו במאמר - הצורך להכיר במלוא הרווחים וההפסדים הנובעים מעסקאות בין חברתיות, חלף ביטול הרווח הבין חברתי כפי שנהוג היום. מאחר ובישראל ישנו ריבוי של עסקאות בין חברתיות, אם יתקבל מאפיין זה של ההצעה הוא עשוי להשפיע על חברות רבות במשק הישראלי.   
  • לפרסום של רשת BDO אשר סוקר את הוראות ההצעה: לחצו כאן. הפרסום נכתב בשיתוף עם המחלקה המקצועית של משרדנו בישראל. 
  • כמו כן, לסיכום שערכה ה-IASB, אשר סוקר את עיקרי ההצעה: לחצו כאן. לדף הפרויקט אשר סוקר את התקדמות ה-IASB בפרויקט: לחצו כאן.   
  • המועד אחרון לקבלת תגובות והערות הציבור להצעה נקבע ל-20 בינואר 2025.

 

סיכונים הקשורים לאקלים ואי ודאויות אחרות בדוחות הכספיים - הצעה לתקן

  • ב-31 ביולי 2024 פרסמה המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (International Accounting Standards Board (IASB))  הצעה לתקן חדש אשר עוסקת בסיכונים הקשורים לאקלים ואי ודאויות אחרות בדוחות הכספיים (ההצעה). ההצעה לא נועדה להגדיר כללי מדידה, הצגה או גילוי חדשים. מטרתה לשפר את הגילויים המסופקים במסגרת הדוחות הכספיים ואת הקשר בין הדוחות הכספיים למידע הנלווה ולגילויי הקיימות של ישויות וזאת באמצעות דוגמאות ממחישות ליישום תקני דיווח כספי בינלאומי שונים בהקשר של סיכוני אקלים ואי ודאויות אחרות בדוחות הכספיים.  
  • בפועל ההצעה כוללת שמונה דוגמאות, אשר מטרתן להמחיש כיצד על ישויות אשר עורכות את דוחותיהן הכספיים בהתאם לכללי התקינה החשבונאית הבינלאומית לשקף את ההשפעות של סיכונים הקשורים לאקלים בדוחותיהן הכספיים. הדוגמאות אומנם מתייחסות לסיכונים שקשורים לאקלים אולם ה-IASB הבהיר כי המטרה היא שניתן יהיה ליישמן גם בהתייחס לסיכונים הנובעים מאי ודאויות אחרות.  
  • ההצעה הינה תוצר פרויקט שהשיקה ה-IASB במרץ 2023 אשר מטרתו הייתה בחינת ההשפעה של סיכונים הקשורים לאקלים על הדוחות הכספיים וזאת לאור דרישה של משקיעים ובעלי עניין וכחלק מתוכנית החומש של ה-IASB לשנים 2022-2026. (בספטמבר 2023 החליטה ה-IASB להרחיב את ההתייחסות בפרויקט מעבר לסיכונים הקשורים לאקלים גם לאי וודאויות נוספות בדוחות הכספיים ושם הפרויקט שונה בהתאם). מידע אודות הפרויקט הובא בפניכם לראשונה במסגרת הפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון הראשון של שנת 2023: לחצו כאן. לדף הפרויקט אשר סוקר את התקדמות ה-IASB בפרויקט: לחצו כאן.   
  • בעקבות העבודה על הפרויקט, במהלך יולי 2023 פרסמה ה-IASB מספר עדכונים לחומר הלימודי אשר פורסם על ידה בנובמבר 2020 אודות השפעות של עניינים הקשורים לאקלים על הדוחות הכספיים. לחומר הלימודי שפורסם על ידי ה-IASB ביולי 2023: לחצו כאן. (מידע בדבר השפעות של עניינים הקשורים לאקלים על הדוחות הכספיים אשר מתבסס בין היתר על החומר הלימודי אשר פורסם על ידי ה-IASB בנובמבר 2020, הובא בפניכם גם במסגרת הניוזלטר לסיכום שנת 2021: לחצו כאן). 
  • המועד אחרון לקבלת תגובות והערות הציבור להצעה נקבע ל-28 בנובמבר 2024.
  • לפרסום של BDO אשר סוקר את הוראות ההצעה: לחצו כאן.
  • בהקשר זה יצוין כי בספטמבר 2024 פרסם סגל הרשות לניירות ערך ריכוז ממצאי ביקורת רוחב בנושא גילוי ודיווח בדבר סיכוני איכות סביבה בתאגידים מדווחים (הדוח) אשר מתייחס לעמדת הרשות לגבי הגילוי הנדרש בדוח התקופתי לסיכוני סביבה ואקלים. למאמר שפרסם משרדנו בנושא, אשר מפרט את עיקרי הממצאים של הדוח: לחצו כאן

הצעה לתיקון תקן דיווח כספי בינלאומי 19 חברות בנות ללא אחריותיות ציבורית: גילוי

ב-30 ביולי 2024 פרסמה המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (International Accounting Standards Board (IASB))  הצעה לתיקון תקן דיווח כספי בינלאומי 19 (IFRS 19) חברות בנות ללא אחריותיות ציבורית: גילוי (ההצעה). ההצעה כוללת התייחסות לדרישות גילוי בתקני הדיווח הכספי הבינלאומי אשר נוספו או תוקנו לאחר ה-28 בפברואר 2021 ועד למאי 2024 ולפיכך IFRS 19 בנוסחו הנוכחי לא יתייחס אליהן. המועד אחרון לקבלת תגובות והערות הציבור להצעה נקבע ל-27 בנובמבר 2024.
 

הצעה לתיקון תקן חשבונאות בינלאומי 21 השפעות השינויים בשערי חליפין של מטבע - תרגום למטבע של סביבה כלכלית היפר-אינפלציונית

ב-25 ביולי 2024 פורסמה הצעה לתיקון צר היקף לתקן חשבונאות בינלאומי 21 (IAS 21) השפעות השינויים בשערי חליפין של מטבע (ההצעה). מידע אודות ההצעה הובא בפניכם לראשונה במסגרת הפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון השני של שנת 2024 (לחצו כאן).
 

חוזים לחשמל מאנרגיות מתחדשות - הצעה לתיקון תקן דיווח כספי בינלאומי 9 מכשירים פיננסיים ותקן דיווח כספי בינלאומי 7 מכשירים פיננסיים: גילויים

ב-8 במאי 2024 פורסמה הצעה לתיקון תקן דיווח כספי בינלאומי 9 מכשירים פיננסיים (IFRS 9) ותקן דיווח כספי בינלאומי 7 מכשירים פיננסיים: גילויים (ההצעה). מידע אודות ההצעה הובא בפניכם לראשונה במסגרת הפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון השני של שנת 2024 (לחצו כאן).
 

צירופי עסקים - גילויים, מוניטין וירידת ערך - הצעה לתיקון תקן דיווח כספי בינלאומי 3 צירופי עסקים ותקן חשבונאות בינלאומי 36 ירידת ערך נכסים

ב-14 במרץ 2024 פורסמה הצעה לתיקון תקן דיווח כספי בינלאומי 3 (IFRS 3) צירופי עסקים ותקן חשבונאות בינלאומי 36 (IAS 36) ירידת ערך נכסים (ההצעה). מידע אודות ההצעה הובא בפניכם במסגרת הפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון הראשון של שנת 2024. למכתב התגובה ולהתייחסות של רשת BDO להצעה: לחצו כאן.
 

3. החלטות סדר יום של הוועדה לפרשנויות של דיווח כספי בינלאומי (IFRS IC) 

החלטות סדר יום של הוועדה לפרשנויות של דיווח כספי בינלאומי (IFRS IC) שאושרו במהלך השנה

החלטות סדר היום (Agenda Decisions) אשר התקבלו בוועדה לפרשנויות של דיווח כספי בינלאומי ((IFRS Interpretations Committee, (הוועדה) במהלך שנת 2024 ואשר לא עלתה כנגדן התנגדות על ידי המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (International Accounting Standards Board (IASB)) התייחסו לסוגיות הבאות:

  • הגילוי הנדרש לגבי הכנסות והוצאות של מגזרים ברי דיווח - תקן דיווח כספי בינלאומי 8 מגזרי פעילות
 מידע אודות ההחלטה הובא בפניכם במסגרת הפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון השני של שנת 2024 (לחצו כאן). 
  • תשלומים המותנים בהמשך העסקה בתקופת העברת הבעלות  - תקן דיווח כספי בינלאומי 3 צירופי עסקים
מידע אודות ההחלטה הובא בפניכם במסגרת הפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון השני של שנת 2024 (לחצו כאן). 
  • הכרה בהתחייבויות הקשורות לאקלים  - תקן חשבונאות בינלאומי 37 הפרשות, התחייבויות תלויות ונכסים תלויים
מידע אודות ההחלטה הובא בפניכם במסגרת הפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון השני של שנת 2024 (לחצו כאן). 
  • הטיפול במיזוג בין חברה אם לחברה בת בדוחות הכספיים הנפרדים של החברה האם אשר ערוכים בהתאם להוראות תקן חשבונאות בינלאומי 27 דוחות כספיים נפרדים
מידע אודות ההחלטה הובא בפניכם במסגרת הפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון הראשון של שנת 2024 (לחצו כאן). 
 

4. עדכונים נוספים בתקינה החשבונאית הבינלאומית

הליך סקירה - לאחר יישום של תקן דיווח כספי בינלאומי 15 הכנסות מחוזים עם לקוחות

סקירה-לאחר-יישום (Post-Implementation Review) היא תהליך שמטרתו להעריך אם תקן חשבונאות פועל כמתוכנן ומשיג את מטרותיו. הערכה כזו כוללת ניתוח ההשפעה של הוראות התקן על משקיעים, חברות ורואי-חשבון מבקרים. כמו כן, מטרת הליך הסקירה-לאחר-יישום הינה לסייע לחשוף תחומים בתקן שעשויים להוות אתגר וכתוצאה מכך להביא ליישום לא עקבי של דרישות התקן.

ב-30 בספטמבר 2024 סיימה המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (International Accounting Standards Board (IASB)) את תהליך הסקירה-לאחר-יישום של תקן דיווח כספי בינלאומי 15 הכנסות מחוזים עם לקוחות (המסמך).

הוראות IFRS 15 מיושמות החל מתקופת הדיווח השנתית אשר החלה ביום ה-1 בינואר 2018 או לאחריו. מטרת הליך הסקירה-לאחר-יישום של IFRS 15 הייתה לבחון באם אכן הושגו מטרותיו והיא מהווה חלק מהנהלים הקבועים של ה-IASB לבחינת האפקטיביות של כל תקן חשבונאי חדש שהיא מפרסמת. המסמך כולל גם את תגובות הציבור לפנייה של ה-IASB בנושא מיוני 2023 (לפניה מיוני 2023: לחצו כאן). 

הליך הסקירה-לאחר-יישום העלה מספר סוגיות אשר סווגו בהתאם לחשיבותן כבעלי חשיבות נמוכה ואשר בכוונת ה-IASB לדון בהם בשל רמת חשיבותן החל משלהי שנת 2025:
  •  פרמטרים להבחנה בין ספק עיקרי לסוכן בעסקה (בייחוד בהקשר של שירותים ונכסים בלתי מוחשיים)

  • השונות בפרקטיקה בהתייחס לסוגיות מסוימות העולות בהקשר לסכומים שמשולמים ללקוח

  • השילוב בין IFRS 15 לבין מספר תקני חשבונאות בינלאומיים אחרים (לרבות תקן דיווח כספי בינלאומי 16 חכירות, תקן דיווח כספי בינלאומי 10 דוחות כספיים מאוחדים, תקן דיווח כספי בינלאומי 11 הסדרים משותפים ופרשנות מספר 12 הסדרי זיכיון למתן שירות)

 

הליך סקירה-לאחר-יישום של תקן דיווח כספי בינלאומי 9 מכשירים פיננסיים - ירידת ערך מכשירים פיננסיים

בחודש יולי 2024 הסתיים הליך הסקירה-לאחר-יישום של תקן דיווח כספי בינלאומי 9 (IFRS 9) מכשירים פיננסיים - ירידת ערך מכשירים פיננסיים ופורסם מסמך אשר מסכם את ממצאיה של המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (International Accounting Standards Board (IASB)) בנושא (המסמך). מידע אודות המסמך הובא בפניכם לראשונה במסגרת הפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון השני של שנת 2024 (לחצו כאן). 
 

צירופי עסקים תחת אותה שליטה - סיכום פרויקט

באפריל 2024 פרסמה המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (IASB) את סיכום הפרויקט "צירופי עסקים הנמצאים תחת אותה שליטה" ואת הסיבות אשר הובילו להחלטה הסופית לנטישתו (הסיכום). מידע אודות הסיכום הובא בפניכם במסגרת הפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון השני של שנת 2024 (לחצו כאן). 
 

5. פרסומי רשת BDO לשנת 2024 ועד למועד פרסום ניוזלטר זה

באתר המחלקה המקצועית הגלובלית (תקינה בינלאומית ודיווח תאגידי) של רשת BDO ניתן למצוא מידע חדש ועדכני בתקינה החשבונאית הבינלאומית ובתחום הדיווח תאגידי ודיווחי קיימות (דיווחי ה- ESG) וכן פרסומים מגוונים אשר עוסקים בנושאים אלו ברמות שונות של פירוט ועומק. המחלקה המקצועית של משרדנו בישראל משתתפת מעת לעת בכתיבת פרסומים אלו. לאתר: לחצו כאן.

לסקירה, לרבות קישורים והסברים, בהתייחס לפרסומים והעדכונים החשבונאיים של רשת BDO לשנת 2024 ונכון למועד פרסום ניוזלטר זה: לחצו כאן

באתר המחלקה המקצועית של משרדנו ניתן למצוא התייחסות לפרסומי רשת BDO אשר פורסמו במהלך השנה החולפת. גם פרסומים אלו עשויים להיות רלוונטיים בעת עריכת הדוחות הכספיים הרבעוניים של שנת 2024. 


פרסום זה נועד למסירת מידע כללי בלבד ואין לראות בו משום ייעוץ או חוות דעת כלשהי. במקרה של סתירה בין האמור בפרסום זה לבין האמור בהוראות החוק ו/או חקיקת משנה, בפרסומי רשות ניירות ערך, בתקינה חשבונאית וכיו"ב, נוסח אחרונים גובר