פרק 2: פרסומי התקינה החשבונאית הבינלאומית הקשורים לדיווח הכספי - הרבעון השני של שנת 2024

פרק 2: פרסומי התקינה החשבונאית הבינלאומית הקשורים לדיווח הכספי - הרבעון השני של שנת 2024

להלן עדכוני המחלקה המקצועית אודות תקנים חדשים, הצעות לתקנים חדשים, החלטות סדר יום ונושאים קשורים נוספים בתקינה החשבונאית הבינלאומית אשר פורסמו במהלך שנת 2024 ועד למועד פרסום ניוזלטר זה ואשר עשויים להיות רלוונטיים ללקוחותינו בעת עריכת הדוחות הכספיים התמציתיים ביניים ליום 30 ביוני 2024.
להלן עדכוני המחלקה המקצועית אודות תקנים חדשים, הצעות לתקנים חדשים, החלטות סדר יום ונושאים קשורים נוספים בתקינה החשבונאית הבינלאומית אשר פורסמו במהלך שנת 2024 ועד למועד פרסום ניוזלטר זה ואשר עשויים להיות רלוונטיים ללקוחותינו בעת עריכת הדוחות הכספיים התמציתיים ביניים ליום 30 ביוני 2024.

במסגרת פרק זה כללנו גם התייחסות לפרסומים הרלוונטיים בתקינה החשבונאית הבינלאומית של המחלקה המקצועית הגלובלית (תקינה בינלאומית ודיווח תאגידי) של רשת BDO אשר פורסמו במהלך התקופה.

באתר המחלקה המקצועית של משרדנו ניתן למצוא את עדכוני המחלקה המקצועית לשנת 2023. עדכונים אלו עשויים להיות רלוונטיים גם בעת עריכת הדוחות הכספיים הרבעוניים של שנת 2024.

1. תקנים חדשים בתקינה החשבונאית הבינלאומית שפורסמו במהלך שנת 2024

תיקונים צרי היקף במסגרת פרויקט השיפורים השנתיים לתקני IFRS - כרך 11

פרויקט השיפורים השנתיים משמש מנגנון עבור המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (International Accounting Standards Board (IASB)) לצורך ביצוע תיקונים הכרחיים אך מצומצמים בהיקפם, במטרה להבהיר תקנים קיימים או לפתור חוסר עקביות ביישומם. התיקונים הללו מפורסמים במסגרת פרסום יחיד, אף על פי שהם אינם קשורים אחד לשני.

ביולי 2024 פורסם הכרך ה-11 לפרויקט השיפורים השנתיים לתקני IFRS (התיקונים). במסגרת זו פורסמו התיקונים הבאים: 

תקן דיווח כספי בינלאומי 7 מכשירים פיננסיים: גילויים (IFRS 7): 

  • רווח או הפסד בגריעה - הוספה הפניה לתקן דיווח כספי בינלאומי 13 מדידת שווי הוגן 
  • בהנחיות ליישום של IFRS 7: תוקנה ההקדמה כדי להבהיר שההנחיות אינן מדגימות את כלל הוראות IFRS 7 ; תוקנה הדוגמה לגילוי אשר מתייחסת למצבים של הבדלים בין השווי ההוגן למחיר העסקה, זאת בכדי לשפר את העקביות עם הוראות IFRS 9 ו- IFRS 13  ;טיוב מלל הגילוי המתייחס לסיכון אשראי 

תקן דיווח כספי בינלאומי 9 מכשירים פיננסיים (IFRS 9):

  • גריעה של התחייבויות חכירה  - הוחלו הוראות סעיף 3.3.3 להתחייבויות כאמור ובכך להבהיר שבעת גריעה, ההפרש בין הערך בספרים לתמורה יוכר ברווח או הפסד
  • מחיר העסקה - נמחקה ההגדרה של מחיר העסקה ב-IFRS 9, זאת כדי למנוע אי בהירות בינו לבין הוראות תקן דיווח כספי בינלאומי 15 הכנסות מחוזים עם לקוחות

תקן דיווח כספי בינלאומי 10 דוחות כספיים מאוחדים: הגדרת סוכן "דה פקטו" - הובהרה חוסר הבהירות בהתייחס למצבים בהם צד אחר פועל לטובת המשקיע 

תקן חשבונאות בינלאומי 7 דוחות על תזרימי מזומנים: במסגרת תיקון הגהה לסעיף 37 הוחלף המונח "שיטת השווי המאזני או שיטת העלות" במונח "שיטת השווי המאזני או עלות" בהתייחס להשקעות בחברות בנות, בחברות כלולות ובעסקאות משותפות.  

תקן דיווח כספי בינלאומי 1 אימוץ לראשונה של תקני דיווח כספי בינלאומיים: התיקון התייחס לחשבונאות גידור בעת אימוץ לראשונה.


התיקונים ייושמו החל מהתקופות השנתיות המתחילות ביום ה-1 בינואר 2026 או לאחר מכן. יישום מוקדם אפשרי.

תיקון צר היקף להוראות המדידה הסיווג והגילוי של מכשירים פיננסיים - תיקון תקן דיווח כספי בינלאומי 9 מכשירים פיננסיים ותקן דיווח כספי בינלאומי 7 מכשירים פיננסיים: גילויים

  •  ב-30 במאי 2024 פורסם על ידי המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (International Accounting Standards Board (IASB)) תיקון צר היקף תיקון תקן דיווח כספי בינלאומי 9 מכשירים פיננסיים ותקן דיווח כספי בינלאומי 7 מכשירים פיננסיים: גילויים (התיקון).
  • התיקון מתייחס לאופן הסיווג של נכסים פיננסיים כנכסים שימדדו בעלות מופחתת או בשווי הוגן תוך התייחסות לנכסים פיננסיים אשר תזרימי המזומנים שינבעו מהם כפופים למדדי ESG (Environmental, Social & Governance) וזאת כחלק ממסקנות הליך הסקירה-לאחר-יישום של IFRS 9 בהקשר להוראות המדידה והסיווג של מכשירים פיננסיים אשר הסתיים בנובמבר 2022.
  • בנוסף התיקון מתייחס למועד הגריעה בעת סילוק של התחייבות פיננסית באמצעות מערכת אלקטרונית להעברת מזומנים. התיקון מאפשר גריעה של ההתחייבות לפני מועד הסליקה, וזאת בהתקיים הנסיבות הספציפיות אשר הוגדרו בתיקון (דנו בנסיבות אשר הביאו לטיפול בסוגיה בפרק הראשון של הניוזלטר לסיכום שנת 2022: לחצו כאן).
  • כמו כן מרחיב התיקון את דרישות הגילוי של מכשירים פיננסיים מסוימים.
  • התיקון ייושם החל מהתקופות השנתיות המתחילות ביום ה-1 בינואר 2026 או לאחר מכן. יישום מוקדם אפשרי. כמו כן הותר יישום מוקדם עבור החלק המתייחס לסיווג של נכסים פיננסיים בלבד.
  • לפרסום של רשת BDO אשר סוקר את הוראות התיקון: לחצו כאן.

תקן דיווח כספי בינלאומי 19 - חברות בנות ללא אחריותיות ציבורית: גילוי

  • ב-9 במאי 2024 פורסם על ידי המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (International Accounting Standards Board (IASB)) תקן דיווח כספי בינלאומי 19 חברות בנות ללא אחריותיות ציבורית: גילוי (IFRS 19).
  •  IFRS 19 מצמצם את דרישות הגילוי עבור חברות בנות כהגדרתם בתקן דיווח כספי בינלאומי 10 דוחות כספיים מאוחדים אשר להן חברה אם או חברה אם סופית אשר עורכת את דוחותיה הכספיים הזמינים לציבור בהתאם להוראות תקני הדיווח הכספי הבינלאומי, במצבים בהן החברות הבנות אינן נושאות באחריותיות ציבורית.
  • ישות נושאת באחריותיות ציבורית אם יש לה מכשירי חוב או מכשירי הון אשר נסחרים בשוק ציבורי או שהיא בתהליך להנפקה של מכשירים כאמור. כמו כן לישות יש אחריותיות ציבורית אם היא מחזיקה בנכסים בנאמנות עבור קבוצה רחבה של גורמים מחוץ לישות כאחד מעסקיה המרכזיים (כמו במקרה של בנקים). 
  •  IFRS 19 מבהיר שכדי לאפשר למשקיעים להבין את ההשפעה של אירועים ועסקאות על דוחותיה הכספיים ישות עשויה להידרש לספק גילויים נוספים. בהקשר זה יצוין כי ה-SEC (The US Securities and Exchange Commission) הודיעה ב-17 במאי 2024 כי ישויות אשר כפופות להוראותיה נדרשות לספק גילוי נוסף (להודעת ה-SEC: לחצו כאן).
  • IFRS 19 ייושם החל מהתקופות השנתיות המתחילות ביום ה-1 בינואר 2027 או לאחר מכן (יישום מוקדם אפשרי). ישויות שבתחולת IFRS 19 תוכלנה ליישמו או לחדול מיישומו לאורך השנים בהתאם להחלטתן.
  • לפרסום של רשת BDO אשר סוקר את הוראות IFRS 19: לחצו כאן.
  • ה-IASB פרסם ב-30 ביולי 2024 הצעה לתיקון IFRS 19 אשר כוללת התייחסות לדרישות גילוי בתקני הדיווח הכספי הבינלאומי אשר נוספו או תוקנו לאחר ה-28 בפברואר 2021 ועד למאי 2024 ולפיכך IFRS 19 בנוסחו הנוכחי לא יתייחס אליהן. להצעה: לחצו כאן. המועד אחרון לקבלת תגובות והערות הציבור להצעה נקבע ל-27 בנובמבר 2024.

תקן דיווח כספי בינלאומי 18 הצגה וגילוי בדוחות הכספיים

  • ב-9 באפריל 2024 פורסם על ידי המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (International Accounting Standards Board (IASB)) תקן דיווח כספי בינלאומי 18 (IFRS 18) הצגה וגילוי בדוחות הכספיים.
  •  IFRS 18 מחליף את תקן חשבונאות בינלאומי 1 (IAS 1) הצגת דוחות כספיים וכולל גם סעיפים שהועברו ממנו עם תיקוני מלל קלים. IFRS 18 כולל בנוסף גם תיקונים לתקני חשבונאות בינלאומיים אחרים, לרבות תיקונים מוגבלים לתקן חשבונאות בינלאומי 7 דוח על תזרימי מזומנים.
  • כפי שציינו במסגרת הניוזלטר לסיכום הרבעון הראשון של שנת 2024, IFRS 18 צפוי לשנות באופן משמעותי את הדרישות הקיימות היום להצגה של הדוחות הכספיים ולגילוי המתייחס אליהם (יודגש כי IFRS 18 אינו כולל שינוי בנושאי הכרה ומדידה של פריטים בדוחות הכספיים).
  • בכדי לאפשר היערכות נאותה ליישום הוראות IFRS 18, פרסמה המחלקה המקצועית של משרדנו במסגרת הפרק השלישי של ניוזלטר זה מאמר אשר מפרט בהרחבה את עיקרי הוראות IFRS 18 והשינויים הצפויים בעקבותיו לישויות בעלות מאפיינים שונים. למאמר: לחצו כאן.
  •  IFRS 18 ייושם החל מהתקופות השנתיות המתחילות ביום ה-1 בינואר 2027 או לאחר מכן.
  •  בהתאם להוראות IFRS 18 אימוץ מוקדם אפשרי. אולם, בישראל הרשות לניירות ערך צפויה לאפשר אימוץ מוקדם רק בהתייחס לתקופות השנתיות המתחילות החל מיום ה-1 בינואר 2025 והילך (ככל הנראה בכפוף להנחיות וגילויים מתאימים) ולכן יש לעקוב אחר הוראותיה בנושא.

2. הצעות לתקנים חדשים או הצעות לתיקון תקנים קיימים בתקינה החשבונאית הבינלאומית שפורסמו במהלך שנת 2024 

הצעה לתיקון תקן חשבונאות בינלאומי 21 השפעות השינויים בשערי חליפין של מטבע - תרגום למטבע של סביבה כלכלית היפר-אינפלציונית

ב-25 ביולי 2024 פרסמה המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (International Accounting Standards Board (IASB))  הצעה לתיקון צר היקף לתקן חשבונאות בינלאומי 21 (IAS 21) השפעות השינויים בשערי חליפין של מטבע (ההצעה). 
ההצעה מתייחסת לישויות אשר:
-    מטבע הפעילות שלהן אינו מטבע של סביבה כלכלית היפר-אינפלציונית 
-    מטבע ההצגה שלהן הינו מטבע של סביבה כלכלית היפר-אינפלציונית. 
ומציע הנחיות לתרגום התוצאות והמצב הכספי במצבים כאמור. 
המועד אחרון לקבלת תגובות והערות הציבור להצעה נקבע ל-22 בנובמבר 2024.

חוזים לחשמל מאנרגיות מתחדשות - הצעה לתיקון תקן דיווח כספי בינלאומי 9 מכשירים פיננסיים ותקן דיווח כספי בינלאומי 7 מכשירים פיננסיים: גילויים

  • ב-8 במאי 2024 פרסמה המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (International Accounting Standards Board (IASB))  הצעה לתיקון תקן דיווח כספי בינלאומי 9 מכשירים פיננסיים (IFRS 9) ותקן דיווח כספי בינלאומי 7 מכשירים פיננסיים: גילויים (ההצעה). 
  • ההצעה פורסמה בעקבות שאלה שעלתה לדיון בפני הוועדה לפרשנויות של דיווח כספי בינלאומי (ה-IFRIC) בהתייחס לטיפול החשבונאי בחוזים לרכישה פיזית של אנרגיה ובדגש על הטיפול החשבונאי בחוזים ארוכי טווח לרכישת אנרגיה מתחדשת וזאת לאור הוראות סעיף 2.4 ל-IFRS 9. 
  • סעיף 2.4 ל-IFRS 9 מפרט את המצבים בהם ניתן ליישם את הוראות IFRS 9 לחוזים לרכישה או מכירה של פריטים לא פיננסיים ומבהיר בין היתר כי הוראות IFRS 9 בכל מקרה לא יחולו במקרים בהם ההתקשרות הינה לרכישת נכס לא פיננסי לשימוש עצמי. 
  • ההצעה משנה את ההגדרה של נכס לשימוש עצמי בהקשר של חוזים עבור אנרגיה מתחדשת כדי שניתן יהיה להחיל את הוראות IFRS 9 בחוזים כאמור, קובעת כללי חשבונאות גידור לחוזים אלו ומגדירה דרישות גילוי מתאימות. 
  • למאמר של רשת BDO אשר סוקר את הוראות ההצעה: לחצו כאן
  • המועד אחרון לקבלת תגובות והערות הציבור להצעה נקבע ל-7 באוגוסט 2024.

צירופי עסקים - גילויים, מוניטין וירידת ערך - הצעה לתיקון תקן דיווח כספי בינלאומי 3 צירופי עסקים ותקן חשבונאות בינלאומי 36 ירידת ערך נכסים

ב-14 במרץ 2024 פרסמה המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (International Accounting Standards Board (IASB))  הצעה לתיקון תקן דיווח כספי בינלאומי 3 (IFRS 3) צירופי עסקים ותקן חשבונאות בינלאומי 36 (IAS 36) ירידת ערך נכסים (ההצעה). המועד אחרון לקבלת תגובות והערות הציבור להצעה נקבע ל-15 ביולי 2024. מידע נוסף אודות ההצעה הובא בפניכם במסגרת הפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון הראשון של שנת 2024 (לחצו כאן). למכתב התגובה ולהתייחסות של רשת BDO להצעה: לחצו כאן.

3. החלטות סדר יום של הוועדה לפרשנויות של דיווח כספי בינלאומי (IFRS IC) 

החלטות סדר יום של הוועדה לפרשנויות של דיווח כספי בינלאומי (IFRS IC) שאושרו במהלך השנה

החלטות סדר היום (Agenda Decisions) אשר התקבלו בוועדה לפרשנויות של דיווח כספי בינלאומי ((IFRS Interpretations Committee, (הוועדה) במהלך שנת 2024 ואשר לא עלתה כנגדן התנגדות על ידי המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (International Accounting Standards Board (IASB)) התייחסו לסוגיות הבאות:

    • הגילוי הנדרש לגבי הכנסות והוצאות של מגזרים ברי דיווח - תקן דיווח כספי בינלאומי 8 מגזרי פעילות 

      הוועדה דנה באופן בו יש ליישם את דרישות הגילוי המפורטות בסעיף 23 לתקן דיווח כספי בינלאומי 8 מגזרי פעילות (IFRS 8) לגבי מגזרים ברי דיווח. 

      בהתייחס לדרישה של תתי סעיפים (א) עד (ט) לסעיף 23 ל-IFRS 8 לספק גילוי לסכומי הכנסות והוצאות בהתייחס לכל מגזר בר דיווח, הוועדה ציינה שסעיף 23 ל-IFRS 8 דורש מישות לספק גילוי לסכומים המצוינים בסעיף עבור כל מגזר בר דיווח במידה וסכומים אלו: 
      - נכללו במדידה של הרווח או ההפסד המגזרי אשר נסקר על ידי מקבל ההחלטות התפעוליות הראשי (ה-CODM), גם אם הסכומים עצמם אינם נסקרים בנפרד או מסופקים בנפרד ל-CODM. 
      - מסופקים בנפרד ל-CODM, וזאת גם אם לא נכללים במדידה של הרווח או ההפסד המגזרי אשר נסקר על ידו. 

      בנוסף הוועדה דנה באופן היישום של הוראות סעיף 23(ו) ל-IFRS 8 אשר דורש לספק גילוי, בהתייחס לכל מגזר בר דיווח, לפריטים מהותיים של הכנסה והוצאה שניתן להם גילוי בהתאם להוראות סעיף 97 של תקן חשבונאות בינלאומי 1 הצגת דוחות כספיים (IAS 1) במסגרת הדיווח המגזרי. בהתאם להוראות סעיף 97 ל-IAS 1 נדרש לספק גילוי בדוחות הכספיים למהות ולסכום של פריטי הכנסה והוצאה מהותיים. 

      בהקשר זה הוועדה ציינה כי בעת היישום של סעיף 23(ו) ל-IFRS 8 על ידי מתן גילוי, עבור כל מגזר בר דיווח, לפריטי הכנסה והוצאה מהותיים שנדרש בגינם גילוי בהתאם להוראות סעיף 97 ל-IAS 1, על ישות:
      -  ליישם את הוראות סעיף 7 ל-IAS 1 בכדי להעריך האם המידע עבור פריט ההכנסה או ההוצאה הוא מהותי בהקשר של הדוחות בכללותם. בהתאם להוראות סעיף 7 ל-:IAS 1 "מידע הוא מהותי אם ניתן לצפות באופן סביר שהשמטתו, שהצגתו באופן מטעה או שהסוואתו ישפיעו על החלטות שהמשתמשים העיקריים בדוחות כספיים למטרות כלליות מקבלים על בסיס דוחות כספיים אלה, המספקים מידע כספי לגבי ישות מדווחת ספציפית".
      -  ליישם את הוראות סעיפים 30-31 ל-IAS 1 לעניין אופן הקיבוץ של מידע בדוחות הכספיים.
      -  לשקול את המהות או הגודל של המידע. בהקשר זה הוועדה מבהירה שעל ישות לבחון גורמים איכותיים ו/או כמותיים בכדי להעריך האם המידע על פריט ההכנסה או ההוצאה הוא מהותי, ו-
      - לשקול בין היתר גם (אך לא רק) את הנסיבות המנויות בסעיף 98 ל-IAS 1. סעיף 98 ל-IAS 1 מונה רשימה של נסיבות אשר יגרמו לכך שיינתן גילוי בנפרד לפריטי הכנסה והוצאה בעת היישום של הוראות סעיף 97 ל-IAS 1 (מתן גילוי לפריטי הכנסה והוצאה מהותיים). 

      הוועדה מציינת בהקשר זה כי הוראות סעיף 23(ו) ל-IFRS 8 אינן דורשות מישות לספק לכל מגזר בר דיווח גילוי לכל הכנסה או הוצאה אשר מוצגת בדוח רווח או הפסד של הישות או אשר ניתן לה גילוי במסגרת הביאורים לדוחות הכספיים של הישות. 

      הוועדה מבהירה כי בבחינה מהו המידע בגינו נדרש גילוי בהתייחס לכל מגזר בר דיווח, על ישות להפעיל שיקול דעת ולשקול את העיקרון המרכזי של IFRS 8 אשר דורש מישות לספק גילוי למידע שיאפשר למשתמשים בדוחותיה הכספיים להעריך את המהות ואת ההשפעות הפיננסיות של הפעילויות העסקיות שבהן היא עוסקת ואת הסביבות הכלכליות שבהן היא פועלת.  
      להחלטת הוועדה ניתן תוקף בחודש יולי 2024. להחלטה: לחצו כאן.    
    • תשלומים המותנים בהמשך העסקה בתקופת העברת הבעלות  - תקן דיווח כספי בינלאומי 3 צירופי עסקים
      במסגרת צירוף עסקים הרוכשת מבקשת שהמוכרים ימשיכו את עבודתם בנרכשת כדי לאפשר העברה רציפה של ידע להנהלה החדשה. בהתאמה, תמורה נוספת למוכרים הותנתה בהמשך העסקתם (בכפוף לחריגים של מוות/נכות/החלטת הרוכשת)

      הוועדה דנה בשאלה מתי התמורה הנוספת  תטופל כתמורה עבור צירוף העסקים (ולא כתמורה למוכרים עבור עבודתם). בהקשר זה הפנתה הוועדה גם להחלטתה מינואר 2013 בדבר העסקה נמשכת (לחצו כאן) והבהירה כי במקרים כאמור יש לבחון את מהותיות תנאי השירות. 

      להחלטת הוועדה ניתן תוקף בחודש אפריל 2024. להחלטה: לחצו כאן.    
    • הכרה בהתחייבויות הקשורות לאקלים  - תקן חשבונאות בינלאומי 37 הפרשות, התחייבויות תלויות ונכסים תלויים
      ישות התחייבה לצמצם את פליטת גזי החממה שלה על ידי צמצום הדרגתי בשימוש לאורך 7 השנים הקרובות. 

      בנוסף התחייבה הישות כי החל מהשנה התשיעית והילך בכדי לקזז את פליטות גז החממה שלה היא תרכוש אשראי פחמן ותדרג לסלקו משוק הפחמן. 

      בהתאם לנסיבות המקרה אשר נדון בפניה הוועדה התבקשה לדון בשאלות הבאות: האם מחויבות הישות עולה לכדי מחויבות משתמעת, במידה וכן, האם מחויבות זו עונה להגדרה של הפרשה ואם כן, ממתי וכן האם ההפרשה תירשם כנגד נכס או כנגד הוצאה.  

      להחלטת הוועדה ניתן תוקף בחודש אפריל 2024. להחלטה: לחצו כאן.    
    • הטיפול במיזוג בין חברה אם לחברה בת בדוחות הכספיים הנפרדים של החברה האם אשר ערוכים בהתאם להוראות תקן חשבונאות בינלאומי 27 דוחות כספיים נפרדים
      מידע אודות ההחלטה הובא בפניכם במסגרת הפרק השני של הניוזלטר לסיכום הרבעון הראשון של שנת 2024. 

4. עדכונים נוספים בתקינה החשבונאית הבינלאומית

הליך סקירה-לאחר-יישום של תקן דיווח כספי בינלאומי 9 מכשירים פיננסיים - ירידות ערך מכשירים פיננסיים

  • סקירה-לאחר-יישום (Post-Implementation Review) היא תהליך שמטרתו להעריך אם תקן חשבונאות פועל כמתוכנן ומשיג את מטרותיו. הערכה כזו כוללת ניתוח ההשפעה של הוראות התקן על משקיעים, חברות ורואי-חשבון מבקרים. כמו כן, מטרת הליך הסקירה-לאחר-יישום הינה לסייע לחשוף תחומים בתקן שעשויים להוות אתגר וכתוצאה מכך להביא ליישום לא עקבי של דרישות התקן.
  • בחודש יולי 2024 סיימה המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (IASB) את תהליך הסקירה-לאחר-יישום של תקן דיווח כספי בינלאומי 9 (IFRS 9) מכשירים פיננסיים - ירידות ערך מכשירים פיננסיים ופרסמה מסמך אשר מסכם את ממצאיה בנושא (המסמך). 
  • בהתאם לחלק זה של הליך הסקירה-לאחר-יישום של IFRS 9, ה-IASB מתכננת להמשיך ולבחון האם ניתן להבהיר את הדרישות לשינוי, גריעה ומחיקה של מכשירים פיננסיים ואת ההשפעות הנלוות מכך על הפסדי אשראי חזויים.  
  • ה-IASB פיצלה את הליך הסקירה-לאחר-יישום של IFRS 9 למספר נושאים עיקריים. בהתאמה, בנובמבר 2022 סיימה ה-IASB את הליך הסקירה-לאחר-יישום לעניין הוראות המדידה והסיווג של IFRS 9. התיקון צר ההיקף להוראות המדידה הסיווג והגילוי של מכשירים פיננסיים שפורסמה במאי 2024 (ראו לעיל) הינו פועל יוצא של הליך סקירה זה. 

צירופי עסקים תחת אותה שליטה - סיכום פרויקט

  • תקן דיווח כספי בינלאומי 3 (IFRS) צירופי עסקים החריג מתחולתו צירופי עסקים הנמצאים תחת אותה שליטה (כמוגדר בסעיפים ב1-ב4 ל-IFRS 3). העדר הוראות ברורות בנושא הביא לשונות רבה בטיפול החשבונאי של צירופי עסקים תחת אותה שליטה. 
  • לאור שונות זו המועצה לתקני חשבונאות בינלאומיים (IASB) בחנה לאורך השנים את הטיפול החשבונאי הנדרש בצירופי עסקים תחת אותה שליטה במסגרת פרויקט מיוחד שיועד לנושא ופרסמה בדצמבר 2020 מסמך להערות הציבור בנושא (למסמך).
  • במסמך ביקשה ה-IASB את התייחסות הציבור, בין היתר, למצבים בהם חלף הכרה בצירוף בהתאם לערכו הפנקסני, נדרש יהיה לדעתה ליישם את שיטת הרכישה שנקבעה ב-IFRS 3 גם על צירופי עסקים תחת אותה שליטה (למשל במקרים בהם לחברה הרוכשת מניות נסחרות והצירוף משפיע גם על בעלי זכויות שאינן מקנות שליטה). 
  • לאחר בחינת התייחסות הציבור למסמך ובחינות נוספות שביצעה ה-IASB במסגרת הפרויקט, החליטה ה-IASB בנובמבר 2023 לנטוש את הפרויקט. 
  • באפריל 2024 פרסמה ה-IASB את סיכום הפרויקט והסיבות אשר הובילו להחלטה הסופית לנטישתו (הסיכום). במסגרת זו מציינת ה-IASB כי ההחלטה התבססה בין היתר על העובדה שהמשקיעים הבהירו כי הם יכולים לעבוד עם השונות הקיימת היום בפרקטיקה. 

5. פרסומי רשת BDO לשנת 2024 ועד למועד פרסום ניוזלטר זה


באתר המחלקה המקצועית הגלובלית (תקינה בינלאומית ודיווח תאגידי) של רשת BDO ניתן למצוא מידע חדש ועדכני בתקינה החשבונאית הבינלאומית ובתחום הדיווח תאגידי ודיווחי קיימות (דיווחי ה- ESG) וכן פרסומים מגוונים אשר עוסקים בנושאים אלו ברמות שונות של פירוט ועומק. המחלקה המקצועית של משרדנו בישראל משתתפת מעת לעת בכתיבת פרסומים אלו. לאתר: לחצו כאן.


לסקירה, לרבות קישורים והסברים, בהתייחס לפרסומים והעדכונים החשבונאיים של רשת BDO לשנת 2024 ונכון למועד פרסום ניוזלטר זה: לחצו כאן

באתר המחלקה המקצועית של משרדנו ניתן למצוא התייחסות לפרסומי רשת BDO אשר פורסמו במהלך השנה החולפת. גם פרסומים אלו עשויים להיות רלוונטיים בעת עריכת הדוחות הכספיים הרבעוניים של שנת 2024.