ביום 6.5.2018 פורסם ברשומות תיקון לכללי מס הכנסה (בעלי הכנסה מעבודה בחוץ לארץ), התשמ"ב-1982 (להלן בהתאמה: "התיקון" ו"הכללים") שמשמעותו רפורמה מקיפה במיסוי הכנסות עבודה של ישראלים המועסקים על ידי מעסיקים ישראלים בחוץ לארץ. תחולת התיקון הינה מיום 1.1.2018.
הכללים עוסקים במיסוי יחידים תושבי ישראל, הנשלחים על ידי מעביד ישראלי או ממשלתי לעבוד בחוץ לארץ לתקופות רצופות העולות על ארבעה חודשים. כלומר הכללים חלים רק על מי שעובד בחוץ לארץ אך נחשב עדיין לתושב ישראל, למשל משום שמרכז החיים שלו נותר בישראל, משום שהוא שוהה פרק זמן משמעותי גם בדירה בישראל או משום שהשהייה בחוץ לארץ היא למשך תקופה קצרה כאשר הכוונה היא לחזור מיד בסיומה. לפיכך הכללים חלים, בין היתר, על עובדי הנציגויות הישראליות בחוץ לארץ (שגרירים, שליחים וכו') כמו גם על העובדים הישראלים הנשלחים על ידי מעסיקיהם לפרויקטים ארוכים בחוץ לארץ.
הצורך בשינוי הכללים נוצר מאחר שהכללים, בנוסחם עד היום, קבעו חישוב מס מיוחד שנעשה לפי מדרגות מס דולריות, היוצר במרבית המקרים חיוב מס גבוה ביחס לחיוב המס בישראל. מצב זה נוצר לאור השינויים בשער החליפין של הדולר לעומת השקל לאורך השנים, ובשל השינויים במיסוי היחיד והפחתת שיעורי המס, שהביאו לירידה בנטל המס על יחידים בישראל באופן בו הכללים, אשר נועדו להטיב עם הנישומים, הפכו לנטל. בנוסף לכך, ההבדלים בחישוב המס יוצרים מורכבות ובעיות רבות ביישום החישוב. כמו כן, הכללים מעניקים הטבות בדרך של ניכוי הוצאות בגין דיור, טיפול רפואי וחינוך.
להלן עיקרי התיקון לכללים אשר כאמור יחולו החל מיום 1.1.2018 ויהפכו את הכללים לפשוטים יותר ליישום ויתקנו את העיוותים שנוצרו לאורך השנים בחישוב המס לעובדים שנשלחו לביצוע עבודתם בחוץ לארץ:
- השוואת חישוב המס לפי הכללים לחישוב המס הרגיל בישראל לעניין מדרגות מס ונקודות זיכוי.
- עדכון סכומי ההוצאות המותרות בניכוי (דיור ושכר לימוד).
- ביטול ההוראה המקלה הקובעת שווי רכב מופחת ל"עובד הבכיר".
- הארכת משך התקופה המינימלית לשהייה בחוץ לארץ בגינה יחולו הכללים מ-4 חודשים ל-8 חודשים.
על אף האמור, עובד רשאי שהכללים, כנוסחם ערב התיקון, יחולו על הכנסתו בשנת המס 2018 ובחירתו כאמור תהיה סופית.
הירשם לניוזלטר ולעדכונים אחרונים מ BDO זיו האפט
Please fill out the following form to access the download.