המדריך להקמת פעילות עסקית בישראל

המדריך להקמת פעילות עסקית בישראל



על אף האתגרים הביטחוניים שישראל מתמודדת עמם, היא ממשיכה למשוך אליה תאגידים בינלאומיים, שרואים באקו-סיסטם החדשני, התשתית הטכנולוגית המתקדמת וההון האנושי האיכותי – כר פורה לפיתוח הפעילות העסקית שלהם.

תאגידים בינלאומיים שמתכננים לפתוח פעילות בישראל, ניצבים בפני מספר החלטות הקשורות לאופי הפעילות ולמבנה החוקי שבאמצעותו הם יפעלו. אחת ההחלטות הראשונות היא הבחירה בין הקמת סניף מקומי לבין הקמת חברה בת בישראל. במאמר זה נציג ניתוח של השיקולים המרכזיים בקבלת החלטה זו.


פרספקטיבה פיסקלית ומיסויית

המסגרת המיסויית בישראל מציעה תנאים תחרותיים ביחס למדינות ה-OECD, כדוגמת שיעור מס החברות, העומד על 23% - שיעור נמוך ביחס למדינות אחרות. עם זאת, בעת חלוקת דיבידנד לחברת האם בחו"ל , יחול מס דיבידנד בשיעור 25% או בשיעור אחר בהתאם לאמנת המס בין המדינות.

קיים תמריץ לפעול באמצעות סניף מקומי, מכיוון שכללי המס בישראל מאפשרים לסניף מקומי להעביר את הרווחים לתאגיד האם ללא חבות במס דיווידנד נוסף (מס סניף). עם זאת, הבחינה המיסויית מחייבת התייחסות מעמיקה להיבטי מיסוי בינלאומי נוספים הכרוכים בפעילות בישראל, כמו אמנות מס, מחירי העברה והשלכות המיסוי הבינלאומי על הפעילות הגלובלית של התאגיד.


אינטראקציה עם המערכת הפיננסית

אחד האתגרים המשמעותיים בהקמת פעילות בישראל טמון בממשק עם המערכת הבנקאית המקומית. לפני שתאגיד זר יכול לפתוח תיקי מס הכנסה ומע"מ כדי להפעיל עסקים בישראל, הוא נדרש לפתוח חשבון בנק מקומי. ואולם, סניפים של חברות זרות נדרשות להתמודד עם דרישות רגולטוריות מחמירות בבנקים, הכוללות הצגת מסמכי התאגדות ואישורים מקוריים רבים ממדינת המוצא, תהליכי הכרת הלקוח מעמיקים, ובמקרים רבים גם צורך בפגישה פיזית עם נציגי הבנק.

לעומתם, חברת בת ישראלית, ובמיוחד כזו שיש לה דירקטור ישראלי, נהנית מנגישות משופרת לשירותים פיננסיים, תהליך פתיחת חשבון נגיש יותר, אפשרויות מימון מגוונות וגמישות תפעולית משמעותית בניהול הפעילות מול הבנק.


היבטים משפטיים וניהול סיכונים תאגידי

הבחירה במבנה המשפטי של הפעילות משליכה באופן מהותי על פרופיל הסיכון התאגידי. חברת בת, כיישות משפטית עצמאית, מספקת מעטפת הגנה משפטית המצמצמת את החשיפה של החברה האם, ומאפשרת גמישות בהתקשרויות חוזיות מקומיות. מנגד, פעילות באמצעות סניף מקומי מייצרת חשיפה ישירה של התאגיד הזר לפעילות המקומית.


נציגות פיסקלית

חברה בת של תאגידים זרים יכולה למנות דירקטור ישראלי לחברה הבת, ובכך מתאפשר  לה לפתוח תיק במע"מ, בקלות יחסית. לעומת זאת, סניפים של חברות זרות נדרשים למנות נציגים פיסקליים כתנאי לפתיחת תיקי מע"מ. נציגים אלה לוקחים על עצמם אחריות אישית רבה מאוד, ולעתים קרובות עובדי הסניף הישראלי מסרבים לקחת על עצמם אחריות זו, והחברה נאלצת לשלם שכר גבוה לגורמים המספקים שירותים אלה.


שיקולי מיתוג ואסטרטגיה

בראייה אסטרטגית ארוכת טווח, חברה בת מקומית מציעה יתרונות משמעותיים בהיבטי המיתוג והמוניטין העסקי. היישות המקומית נתפסת כמחויבת יותר לשוק המקומי ומאפשרת בניית מותג חזק המותאם לדינמיקה המקומית.


אסטרטגיית צמיחה והתרחבות

חברה בת מקומית מספקת פלטפורמה אופטימלית לצמיחה והתרחבות עתידית. המבנה התאגידי המקומי מקל על ביצוע מיזוגים ורכישות, מאפשר הרחבת פעילות לשווקים נוספים באזור וכולל אופציה לגיוס משקיעים מקומיים בעתיד. בנוסף, המבנה המקומי מאפשר אינטגרציה יעילה יותר עם שותפים עסקיים מקומיים ושיתופי פעולה אסטרטגיים.


מתודולוגיית קבלת החלטות

תהליך קבלת ההחלטה בין הקמת סניף או חברה בת מחייב ניתוח מעמיק של הפרמטרים הרלוונטיים, וההבנה של מכלול ההשפעות שיש להחלטה זו על הפעילות הצפויה. מומלץ לבצע בדיקת נאותות מקיפה הכוללת התייעצות עם מומחים מקומיים בתחומי המיסוי, המשפט והפיננסים. כמו כן, נדרשת בחינה מעמיקה של התוכנית העסקית לטווח הארוך והערכת ההשפעה על הפעילות הגלובלית של הארגון.