הנהלת חשבונות לעסקים קטנים ובינוניים: כמה, מתי ואיך?

הנהלת חשבונות לעסקים קטנים ובינוניים: כמה, מתי ואיך?

 

בקצרה

פעמים רבות מתלבטים עסקים קטנים ובינוניים האם לבצע הנהלת חשבונות באופן עצמאי או לפנות לאיש מקצוע. הדילמה משמעותית במיוחד כאשר מדובר על היקף עסקאות נמוך ונדמה כי בעל העסק יכול להתמודד עם פעולות הרישום והתיעוד בעצמו. אולם הדבר נכון גם לגבי יתר התחומים הכרוכים בניהול העסק, כמו שיווק או שירות, והרי לכם "תנאים נוחים" לביצוע טעויות שעשויות לעלות ביוקר.

הרי מלבד לדרישה הטכנית בתיעוד הפעילות, תפקידה של הנהלת החשבונות מהותי ליכולת הצמיחה של העסק ומהווה את הבסיס לניהול הפיננסי כולו. על טיבה של הנהלת החשבונות נשענים גם יכולות החשבונאות וראיית החשבון; יכולות העמידה בדרישות החוק וניהול מיטבי ומתפתח של התזרים השוטף. במיוחד כאשר מדובר על הנהלת חשבונות לעסקים קטנים ובינוניים , המתמודדים עם סוגיות ייחודיות ורגישות גבוהה לתנודות השוק, יש חשיבות גבוהה לדיוק. כל הכנסה או הוצאה יכולה להשפיע על המאזן כולו, לרבות חבויות המס והדיווח הנגזרות ממנו, ולעשות את ההבדל בין צמיחה לנפילה.  

לשירותי הנהלת חשבונות ייעודיים לעסקים קטנים ובינוניים, צרו קשר עם המומחים שלנו >

הדילמה של עסקים קטנים ובינוניים

מעצם הגדרתם, עסקים קטנים ובינוניים פועלים בהיקפים נמוכים יחסית - עד חמישה עובדים ומחזור עסקאות של עד מיליון ש"ח בשנה לעסק קטן; ועד 50 עובדים ו-15 מיליון ש"ח לעסק בינוני. בשל כך, עסקים אלו מתחבטים פעמים רבות בשאלה האם לבצע הנהלת חשבונות באופן עצמאי או לשכור את שירותיו של איש מקצוע. 

הרי כשמדובר בהיקף עסקאות נמוך ויש מעט מסמכים לתיעוד, נדמה שמדובר בהוצאה שאפשר לחסוך ומשימה שבעל העסק יכול להתמודד איתה בעצמו. מצד שני, ככל שהעסק קטן יותר כך בעל העסק נאלץ לדאוג להיבטים רבים יותר בעצמו (החל משיווק ועד שירות לקוחות), וגם אם הוא נחוש - הסיכוי שהוא מיומן או אפילו פנוי לטפל בכולם כראוי שואף לאפס. השילוב בין עומס המשימות בניהול עסק, לצד החשיבות הגבוהה שבתיעוד נכון ומדויק של הפעילות הפיננסית – שהיא הבסיס עליו נשען העסק כולו – מגדילים את הסיכוי לעשיית טעויות שיעלו לכם ביוקר.

הבסיס לצמיחה פיננסית

הנהלת חשבונות היא תיעוד או רישום של כלל הפעילויות הפיננסיות של העסק, כמו מכירות, רכישות, הכנסות, הוצאות, קבלות, תשלומים וכו'. זהו חלק אינטגרלי מהניהול הפיננסי בעסק, לצד חשבונאות וראיית חשבון, כאשר כל זרוע עוסקת בהיבט אחר:

  • הנהלת חשבונות – נעשית על ידי מנהל חשבונות העוסק בתיעוד הפעולות הפיננסיות;
  • חשבונאות – נעשית על ידי מנהל כספים (CFO) שעוסק ביישום תקני החשבונאות ועריכת הדוחות הכספיים (אופן הצגת הפעולות ועריכתן על פי כללי ההכרה בהוצאות והכנסות, בסיסי דיווח וכו');
  • ראיית חשבון – נעשית על ידי רואה חשבון שעוסק בביקורת ומתן חוות דעת על הדוחות הכספיים.

מתוך כך, הנהלת חשבונות היא נדבך הכרחי וחיוני בניהול עסק בכל שלב ובכל קנה מידה. היא זו שמהווה את הבסיס לניהול הפיננסי כולו – החל מעמידה בדרישות החוק והדיווח לרשויות, דרך היכולת לבצע תכנון מס מיטבי וכלה בניהול התזרים השוטף, שהכרחי להתקדמות העסקית ולזיהוי נקודות חולשה וצמיחה.

הנהלת חשבונות לעסקים קטנים ובינוניים

עסקים קטנים ובינוניים מתמודדים עם סוגיות ייחודיות העולות מתוך רגישותם הגבוהה יחסית לתנודות השוק. מתוך כך, תפקידה של הנהלת החשבונות מקבל חשיבות גבוהה אף יותר דווקא בקרב עסקים אלו. כאן, כל הכנסה או הוצאה יכולה להיות בעלת משמעות מכרעת להיקף המחזור, לחובת הדיווח, לחבות המס ולניהול חכם של המאזן כולו. בעוד שהדבר נכון גם לעסקים גדולים יותר, אין ספק כי גם כאשר מדובר על עסקים קטנים ובינוניים הנהלת חשבונות נכונה היא שמאפשרת חשבונאות חכמה – ועושה את ההבדל בין התרסקות לבין צמיחה עסקית ופיננסית.

מחלקת עסקים קטנים ובינוניים של BDO מספקת שירותי הנהלת חשבונות המותאמים במיוחד לעסקים קטנים ובינוניים בישראל, ומזמינה גם אתכם ליהנות מהיתרונות של פירמה בינלאומית - בשירות מקומי שמותאם לצרכים וליכולות שלכם. צוות המחלקה כולל מנהלי חשבונות, מנהלי כספים, רואי חשבון, יועצי מס ויועצים עסקיים מומחים המספקים מגוון פתרונות להתפתחות עסקית ופיננסית, תוך ליווי אישי במגוון סניפים ברחבי הארץ.

צרו קשר עם המומחים שלנו >