ביג דאטה (Big Data)

במשפט:ערכות נתונים מורכבות וגדולות במיוחד; מאגר מידע שמושך ומאחסן מגוון נתונים מבוזרים, המגיעים בכמות גדולה וממקורות רבים. . 

 

מה זה ביג דאטה (Big Data)?

ביג דאטה (Big Data; או בעברית צחה "נתוני עתק"), הוא מונח המתייחס לערכות נתונים מורכבות וגדולות במיוחד; מעין מאגר מידע המכיל נתונים מבוזרים ומגוונים – בעלי פורמטים, איכויות ודרגות אמינות שונות - המגיעים בכמות גדולה ממקורות רבים. בהתאם, ניהול וניתוח ביג דאטה כרוכים באתגרים רבים, כמעט בכל היבט באיסוף המידע, אחסונו והשימוש בו.

אחת הדרכים המקובלות לאפיון ביג דאטה היא על פי ארבעה מרכיבים:

  1. נפח (Volume): כמות הנתונים שנוצרו ואוחסנו במאגר היא שקובעת את הערך והתובנה הפוטנציאלית, כמו גם האם מדובר בנתוני עתק – ביג דאטה – או לא.

  2. גיוון (Variety): סוג ואופי הנתונים. מאגר ביג דאטה מושך נתונים בטקסט, תמונות, אודיו, וידאו וכו', וכן משלים חלקים חסרים ע"י מיזוג נתונים. דבר זה עוזר לאנליסטים להשתמש בתובנות העולות מהמידע בצורה אפקטיבית.

  3. מהירות (Velocity): המהירות בה המידע מופק ומועבד לצורך מענה על הדרישות והאתגרים הנמצאים בדרך לצמיחה ופיתוח עסקי. לעיתים קרובות, ביג דאטה זמין בזמן אמת.

  4. אמינות (Veracity): בהקשר זה, איכות המידע והנתונים; לרוב, מוגדרת כמידת התאמת הדאטה "לשימוש המיועד לו בביצוע, בקבלת ההחלטות ובתכנון". כמובן שאיכות המידע עשויה להשפיע במידה רבה על יכולת הדיוק באנליזה.

האתגרים בניהול וניתוח ביג דאטה הפכו לעניין מרכזי בטכנולוגיית המידע כמו גם בעולם העסקי, בעודו מאמץ את הטכנולוגיות הדיגיטליות ומתחרה על תארי חדשנות, ולא בכדי. בעוד שארגונים רבים עדיין מתחבטים בשאלה האם כדאי להם להיכנס לתחום, אחרים כבר עושים את דרכם לבניית אסטרטגיית ביג דאטה מוצלחת והתוצאות מדברות בעד עצמן. אחד המחקרים האחרונים שממחישים זאת היטב הוא של חברת Bain & Company, בו נמצא כי חברות שאימצו את מדע הנתונים כמקור לחדשנות ארגונית ועסקית השיגו בשנים האחרונות שיעור צמיחה גבוה יותר בשווי השוק שלהן, לעומת חברות מובילות מאותו התחום.

 


צור קשר עם מחלקת טכנולוגיה