מאמרים
XBRL- שפת הדיווח האלקטרונית שמתחילה לתפוס תאוצה ברחבי העולם
31 ביולי 2011
בקצרה
XBRL הינה שפת דיווח אלקטרונית אשר הופכת מידע פיננסי, משפות שונות, לרצף של תווים במטרה לאפשר קריאה וניתוח המידע בשפה אחידה במקומות שונים בעולם בזמן אמת, ללא תלות בשפה המקומית המדוברת.
בשנים האחרונות אנו עדים לתהליך גלובאלי של אימוץ תקני ה-IFRS במדינות שונות ברחבי העולם. בישראל, החל מה-1 בינואר 2008, חלה חובת דיווח בשפת ה-XBRL על כלל החברות הציבוריות. לאתר ההפצה של מגנא נוסף דף ייחודי ובו מוצגים הדיווחים הכספיים בשפת ה-XBRL. כמו כן, הופצו קבצי ה-XBRL גם לבורסה ולמפיצי מידע נוספים כחלק ממנגנון ההפצה הקיים.
ברחבי העולם, נכנסה השפה לתוקף בחלק מהמדינות, כדוגמת ארה"ב שבה חל דיווח חובה על חברות נסחרות החל משנת 2009, יפן שהייתה בין הראשונות לאמץ את השפה והחלה חובת דיווח החל משנת 2008 על כל החברות הציבוריות ובאנגליה חלק מהדוחות מוגשות בשפת ה-XBRL כחלק מדרישת הרשויות.
נציין כי אחריותו של רואה חשבון המבקר בהקשר זה באה לידי ביטוי רק ברמה של מעבר על שלמות המידע הניתן במסגרת ה- XBRLותיאום המידע ונתונים שבוקרו.
היתרון המובהק של השימוש בשפה הינו יצירת שפה גלובאלית אחידה שתאפשר קריאת וניתוח נתונים בזמן אמת, ללא קשר בארץ ובשפת המקור. כמו כן, הטמעת השפה והשימוש בה במערכות המחשב הופך את המידע לרלוונטי וזמין ביותר.
מהי שפת XBRL ושימושיה?
XBRL (Extensible Business Reporting Language) הינה שפת דיווח אלקטרונית אשר הופכת מידע פיננסי לרצף של תווים. השפה פותחה כדי להגשים מספר יעדים, ביניהם לאפשר למשתמשים בדוחות הכספיים לקרוא, לנתח ולהשוות בין דוחות שפורסמו בשפות שונות ובמקומות שונים בעולם בקלות וביעילות ולאפשר בטווח הארוך יכולת לפרסם דוחות כספיים בזמן אמת מכל מקום ומכל שפה.
השפה הינה למעשה שפה חדשה של דיווח כספי שבאמצעותה מערכת יכולה לשלוף נתונים ולהציגם בשפה אחידה ומובנת לכל משתמש בעולם, בין אם הוא מסין או מישראל. שפה זו נותנת אפשרות לקבל דיווח מהימן וכן להשוות בין ביצועי חברות שונות או בין ביצועי אותה חברה בשנים שונות ללא צורך באיסוף מידע ידני. שפה זו, פרי עטם של קבוצת חברות פיננסים, רואי חשבון וחברות תוכנה, שהופגשו ע"י המכון האמריקאי לרואי חשבון מורשים, ארגון מקצועי אשר מסייע בקביעת סטנדרטים של חשבונאות, פותחת עולם חדש של נגישות והיא הולכת וצוברת תאוצה בעולם.
שילוב שפת XBRL בישראל
לאור התהליך הגלובאלי של אימוץ תקני ה- IFRS במהלך השנים האחרונות, בישראל הוחלט כבר בשנת 2008, להיות השנה שממנה תחול חובת הדיווח בשפת ה-XBRL.
ארגון XBRL International אישר את הגרסה הישראלית לצורך אישור והפעלה כפי שהוגשה על ידי הרשות במסגרת מערכת הדיווחים מגנא. הגרסה הישראלית תורגמה על ידי המוסד הישראלי לתקינה בחשבונאות.
ישראל היא בין המדינות הראשונות שהחילו חובת דיווח ב-XBRL על כלל החברות הציבוריות. חובת הדיווח החלה החל מ-1 בינואר 2008. הדיווחים הפומביים במגנא מוצגים כיום באופן מיידי באתר ההפצה של מגנא. לאתר זה נוסף דף נוסף שמציג את הדיווחים הכספיים עם קובץ ה-XBRL בצורה נגישה להורדה ולצפייה לציבור הרחב.
בנוסף כחלק ממנגנון ההפצה הקיים היום, הופצו קבצי ה-XBRL גם לבורסה, למפיצי מידע ולגופים נוספים שהיו מעוניינים במידע בארץ ובחו"ל. חשוב לציין כי הלכה למעשה, עדיין לא מנוצל מידע זה בישראל ע"י מוסדות ומשתמשי הדוחות הכספים לצורך ניתוח פיננסי והשוואתי, למרות הצגתו באתר המגנא.
שימוש בשפתXBRL במדינות ברחבי העולם
בעולם לעומת זאת, המצב שונה, דיווח בשפת XBRL הפך למנדטורי רק בחלק מהמדינות. בארה"ב, דיווח לפי שפת ה-XBRL הוא חובה עבור חברות נסחרות (לפי כללי ה-(SEC והדיווח מבוצע הלכה למעשה על החברות החל משנות הדיווח של 2009 ואילך, כולל דוחות רבעוניים.
לגבי חברות אמריקאיות או זרות בעלות שווי נמוך מ-700 מיליון דולר המהוות הלכה למעשה את רוב החברות הנסחרות בבורסה בארה"ב, הדיווח חל החל מדוחות הרבעוניים של יוני 2011 (דוח 10-Q) ועל הדוחות השנתיים החל מסוף שנת 2011 (דוח 20-F או 10-K לפי העניין). למעשה רוב החברות האמריקאיות שקדו לא מכבר וזאת בפעם הראשונה על הכנת דוחות רבעון שני שנת 2011 במסגרת של דיווח XBRL.
לגבי חברות זרות נסחרות הדוח השנתי 2011 יהיה הראשון מסוגו בפורמט זה וסביר להניח כי ההכנות יחלו כבר לקראת חודש נובמבר הקרב. החלוצה בתחום הייתה יפן אשר לקחה צעד אחד לפני כולם וכבר בשנת 2008 חייבה את כל החברות הציבוריות ביפן לדווח ב-XBRL. אך לאור העובדה שהתקינה היפנית עדיין לא ישרה קו עם ה-US GAAP וה- IFRS, רמת ההשוואתיות שהושגה בשלב זה היא רק בתוך האוכלוסייה היפנית.
באנגליה הדוחות הסטטוטוריים, כולל דוחות למ"ה, מוגשים בפורמט זה החל מאפריל 2011 בהתאם לדרישת הרשויות.
תפקידו של רואה החשבון המבקר בנושא השימוש בשפת XBRL
אחריותו של רואה חשבון המבקר בהקשר זה היא אינה ישירה אלא רק ברמה של מעבר על שלמות המידע הניתן במסגרת ה- XBRLוכי מידע זה תואם את הנתונים שבוקרו. פירמות ראיית חשבון רבות ובעיקר מחלקות IT החלו להציע שירותי קידוד, ייעוץ בנושא, המלצות בדבר רכישות תוכנה מתאימה ואף אימון הצוות החשבונאי של החברות.
היתרונות בשילוב השפה XBRL ובהרחבת שימושה במדינות העולם
המעבר ליישום שיטת ה-XBRL במערכות המחשוב של דיווחי החברות ציבוריות הופך את המידע לרלוונטי ביותר. השפה מאפשרת לראות ולהשוות נתונים מספריים מדוחות כספיים המעידים על ביצועי חברות שונות ובין דיווחים של אותה חברה עצמה בתקופות שונות ללא קשר לשפת הדיווח. שוק ההון הופך למשוכלל יותר ובר השוואה ומשתמשי הדוחות הכספיים ביוון או בסין, יוכלו באמצעות תוכנה סטנדרטית מקומית, לקרוא ולהבין נתונים מספריים מדוחות פיננסים בשפתם, לנתח אותם, לערוך אנליזות מסוגים שונים ולהשוות חברה מדווחת בארץ אחת לחברה אחרת מארץ אחרת. השפה המדווחת הינה בינלאומית וזאת בהמשך לתהליך הגלובאלי שהינו בראשיתו והוא איחוד התקינה הבינלאומית והאמריקאית.
לייעוץ בנושא תקנות וחבות השימוש בשפת XBRL