מאמרים
איך נחשוב מבחוץ לבפנים באמצעות מוצרי IoT
31 בדצמבר 2020
לאחרונה הזדמן אלינו פרויקט של מוצר IoT. בעודנו מקיימים ישיבות עם החברה בכדי לאפיין את המוצר, נדרשנו לדון בצרכי הלקוח. בעיני, היופי הוא כיצד פיתוח המוצר גורם לעוסקים במלאכה לחשוב מבחוץ פנימה. חשיבה מן החוץ לפנים, היא חשיבה שגורמת לעסקים לחשוב קודם כל על צרכי ורצונות הלקוחות שלהם ורק משם לעבור לחשוב על התועלות העסקיות האפשריות. כשחברה מחשבת מסלול של פיתוח מוצר שצריך לדבר עם הלקוחות היא מחויבת להיכנס לנעלי הלקוח וכאן בדיוק הקסם מתחיל.
ההזדמנות שטמונה בIoT
אולי כדאי להתחיל בלנסות ולפשט מה זה בעצם IoT. האינטרנט של הדברים, או ה- IoT, מתייחס למיליארדי מכשירים פיזיים ברחבי העולם המחוברים כעת לאינטרנט, כולם אוספים ומשתפים נתונים. הודות לשבבי מחשב זולים במיוחד ורשתות אלחוטיות בכל מקום, ניתן להפוך כל דבר, ממשהו קטן כמו כדור למשהו גדול כמו מטוס, לחלק מ- IoT. חיבור האובייקטים השונים והוספת חיישנים המוסיפים רמה של אינטליגנציה דיגיטלית למכשירים, מה שמאפשר להם לתקשר נתונים בזמן אמת מבלי לערב אדם. האינטרנט של הדברים הופך את מרקם העולם סביבנו לחכם יותר, מגיב יותר הממזג את היקום הדיגיטלי והפיזי.
מכשיר IoT יכול להיות פשוט וקטן כמו צעצוע של ילד או גדול כמו משאית ללא נהג. המונח IoT משמש בעיקר למכשירים שבדרך כלל לא היה צפוי שיהיה להם חיבור לאינטרנט, ויכולים לתקשר עם הרשת ללא תלות בפעולה אנושית.
קווין אשטון טבע את הביטוי 'האינטרנט של הדברים' בשנת 1999, אם כי לקח לפחות עשור נוסף עד שהטכנולוגיה הדביקה את הקצב עם החזון.
חברת Tech analyst company IDC צופה כי עד שנת 2025 יהיו 41.6 מיליארד מכשירי IoT מחוברים. נראה כי ציוד תעשייתי ורכב מהווה את ההזדמנות הגדולה ביותר של IoT, אך ישנו גם צפי לאימוץ משמעותי של מכשירים ביתיים ומוצרים לבישים חכמים בטווח הקרוב.
היתרון המשמעותי לחברות בפיתוח מוצרי IoT היא קודם כל צבירת הדאטה של המשתמשים. הרעיון הוא שלעסקים תהיה גישה לנתונים נוספים אודות המוצרים שלהם והמערכות הפנימיות שלהם, ויכולת רבה יותר לבצע שינויים כתוצאה מכך.
ה- IoT מבטיח להפוך את הסביבה שלנו – הבתים, המשרדים והרכבים שלנו - לחכמים יותר, מדידים יותר ופטפטניים יותר.
ההשתלטות על הבית
אמזון השיקה בספטמבר את Amazon's Ring Always Home Cam שהיא מצלמה אוטונומית בסגנון מזל"ט שיכולה לעוף ברחבי הבית כדי לתעד אירועים חריגים כאשר בעל הבית לא נמצא.
מחוברת לסדרת חיישנים בבית, מצלמת האבטחה המעופפת נועדה לטוס אוטומטית לאזורים קבועים מראש בבית אם אחד החיישנים מופעל על ידי פריצה פוטנציאלית. כאשר החיישנים מופעלים, הבעלים יקבל התראת סמארטפון המאפשרת לו לצפות בסרט בשידור חי.
לIoT יש תפקיד מרכזי באוטומציה ביתית ובתים חכמים. ישנן קטגוריות רבות של מוצרי בית חכם, כך שתוכל לשלוט בכל דבר, החל מאורות וטמפרטורה ועד מנעולים ומכשירי אבטחה.
הבית החכם מכיל מגוון פתרונות ואולי הבולט מתוכם הוא הרמקולים החכמים כמו Amazon's Echo, אך ישנם גם תקעים חכמים, נורות, תרמוסטטים ואפילו מקרר. אבל בנוסף להתלהבות מגאדג'טים חדשים, ישנו גם צד יותר רציני ליישומים אלו. בעתיד, הם יוכלו לסייע בשמירה על עצמאותם של אנשים מבוגרים בבתיהם, על ידי כך שיקלו על המשפחה לתקשר איתם ולפקח על האופן שבו הם מסתדרים.
חקלאות בענן
דווקא אחד הענפים הוותיקים ביותר חייב לאמץ טרנספורמציה דיגיטלית מונעת מקישוריות, על מנת להתגבר על הביקוש הגובר וכוחות משבשים.
ענף החקלאות השתנה באופן קיצוני במהלך 50 השנים האחרונות. ההתקדמות במכונות הרחיבה את קנה המידה, המהירות והתפוקה של ציוד חקלאי, מה שהוביל לעיבוד יעיל יותר של יותר אדמות. גם זרעים, השקיה ודשנים השתפרו מאוד ועזרו לחקלאים להגדיל את התשואות. כעת, החקלאות היא בתחילת דרכה של מהפכה נוספת, שבמרכזה עומדים נתונים וקישוריות. בינה מלאכותית, אנליטיקה, חיישנים מחוברים וטכנולוגיות מתפתחות אחרות עשויות להגדיל עוד יותר את התשואות, לשפר את יעילות המים והתשומות האחרות, ולבנות קיימות וחוסן בגידול היבול ובגידול בעלי חיים.
חברת John Deere רכשה לאחרונה את חברת Blue River Technologyכדי לקדם את מטרת החברה ליישםIoT . הציוד של דיר עוקב אחר גורמים חקלאיים חשובים כמו רמות לחות, טמפרטורת אוויר ואדמה ומהירות רוח ומעביר את הנתונים שנאספו לחקלאים. פעילות זו מאפשרת חקלאות מדויקת, מה שמגדיל את היעלות.
HerdDogg מייצרת חיישנים המחוברים לאוזניים של הפרות בכדי לאסוף נתוני עדר ולהעביר אותם לענן, שם ניתן לגשת אליהם באמצעות אפליקציית החברה.
זוגיות עם המכונית
מכוניות מחוברות מציעות מגוון רחב יותר של אפשרויות תקשורת מאשר מכשירים מחוברים רבים אחרים. לאפשר למשתמשים שלהם לקבל גישה בזמן אמת למידע, הם יכולים להקל על קשר בין המכונית לסוכנות ואפילו להתריע בפני שירותי החירום אם הייתם מעורבים בתאונה.
אפליקציית Dash מקבלת נתונים ממגוון חיישנים כדי ליידע אותך על המצב הנוכחי של המכונית ועל צורכי התחזוקה המיידית או העתידית. לאפליקציה של החברה פונקציית בקרת הורים המאפשרת לקבל התראות בדוא"ל אם נהג צעיר חורג מנהלי נהיגה בטיחותית.
---
לחוויית משתמש ישנה משמעות קריטית במוצרי IoT ולכן כדאי לחשוב היטב כיצד לתכנן אותה. מומלץ לחשוב "נקי", משמע להציג כל תכונה באופן שתנצל את הפונקציונליות המרכזית ולא תעשה abuse לאינטראקציה מול הלקוח. פשטות, זמן מינימום בהדרכה הנדרשת והתאמה אישית הם שם המשחק.
אריק שמידט, היו"ר לשעבר של גוגל ואלפבית, ניבא את תחזית ה IoTובה אמר: "האינטרנט ייעלם. יהיו כל כך הרבה כתובות ,IP כל כך הרבה מכשירים, חיישנים, דברים שאתה לובש, דברים שאתה מתקשר איתם, שלא תחוש בזה אפילו. זה יהיה חלק מהנוכחות שלך כל הזמן. "
מערים ומכוניות חכמות ועד סטטוסקופים חכמים וקולר לכלב, העולם הופך להיות מחובר יותר מדי יום ביומו.
אנחנו עדיין לא שם, אבל אנחנו מתקרבים. בינתיים, כדאי לחשוב איך ניתן להשביח את חיי הלקוחות שלנו באמצעות IoT. מהבחוץ לבפנים.
המאמר פורסם בדה מרקר במסגרת הטור השבועי של יעל קנדר, מנהלת BDO Digital
ליצירת קשר עם המומחים שלנו >>